10 Ocak 2011 Pazartesi

Urfa'da Oxford Yok Ama...


Urfa'da Oxford vardı da biz mi gitmedik diyordu İbrahim Tatlıses...
Urfa'da Oxford yok ama biryerlerde var. Peki oralara nasıl gidilir, ne yapılır?
Bugünlerde bu konuyu araştırıyorum. Çünkü karar verdim, İngiltere'de yüksek lisans yapacağım. İşin kötüsü, ben bir şeye kafayı taktıysam onu yaparım. Bir yıl önce veya sonra...

Bunu bildiğimden, şimdiden araştırayım, dedim. Okumak için bu ülkeye giden arkadaşlarıma sordum. Hepsi çok memnun olduğunu söyledi. Hatta biri, bu konuda (İngiltere'de eğitim) ücretsiz danışmanlık veren bir şirkete gitmemi önerdi. Bugün oradaydım. Yani British Education Bureau'da (İngiliz Eğitim Bürosu). İngiltere'de lise, üniversite, yüksek lisans veya doktora eğitimi almak isteyenlere yol gösteriyorlar.
Taksim Gümüşsuyu'daki tarihi apartımanlardan (Tarihi yapıların adı İstiklal Apartımanı, Bosfor Apartımanı diye geçiyor. Yalnız yeni yapılanlarda apartman yazıyor) birinde bulunan ofis, esasında randevu sistemi ile çalışıyormuş. Ancak beni geri çevirmediler.

İngiltere'de yüksek lisans eğitimi 1 yıl sürüyormuş. Bilindiği gibi, bu süre bizde iki yıl. Başvurmak içinse, 4 yıllık bir fakülteden mezun olmak yetiyor. Kısaca MBA olarak bilinen Master of Business Adminitration (İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı) da bir seçenek. Nitekim benim de pazarlama iletişimiyle beraber üzerinde durduğum bir alan. Nitekim bilindiği gibi, işletme eğitimi alanlar iş hayatında daha hızlı yükselip, yönetici olma fırsatı yakalıyor. Ancak bu programların çoğu işletme altyapısı arıyormuş. Yani lisansta da işletme eğitimi istiyor. Bu koşulu koymayanlar da var ama onların eğitim kalitesi öbürleri gibi değil.

4 yıllık fakülte mezunu herkes gidebilir, dedik. O zaman niye herkes gitmiyor? Sebebi ekonomik yükümlülükler. İngiltere'de bir yıllık master ücreti ortalama 13.000 Pound (İngiliz Sterlini). Yaşam giderleri de bir o kadar olunca, ortaya 46.000 Lira'dan fazla bir tutar çıkıyor. Türkiye'de de master ücretleri pek ucuz değil ama İngiltere'ye göre daha düşük. En azından TL olduğundan, kur farkı diye bir şey yok. Örneğin Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans Programı'nın ücreti 13.000 TL (2010 yılı).

Ancak Amerika'dayken de gördüm ki, yurtdışı deneyimi başka bir şey. Burada öğrendiklerinizin kat kat fazlasını çok kısa sürede öğreniyorsunuz. Yani bu parayı Türkiye'de kime öderseniz ödeyin yurtdışında kazandıklarınızı veremez. Bunu bildiğimden, en azından üniversiteden sonra bir süre çalışıp para biriktirerek, İngiltere'de yüksek lisans yapabilir, diyorum. Ha Amerika'ya gittin de ne oldu, çok mu rahat ettin derseniz, hayır.

Ama insanın kendini değiştirmesi ve ileri taşıması için biraz da rahatsız olması gerekiyor.

Hakkımda

istanbul, Türkiye
İnsan fırsatların gelmesini bekler, fırsatlar da insanın gelmesini; İnsanlar bekler, fırsatlar bekler; kazanan hep mazeret olur

İzleyiciler

Blog Arşivi